Academia Hagi, un proiect greu de urmat?!

Academia Hagi, un proiect greu de urmat?!

Fotbalul românesc nu trece prin cele mai bune momente ale istoriei sale. În ciuda faptului că talente avem in continuare, dezbaterile (nu mai vorbim de fapte) pe tema dezvoltării fotbalului românesc sunt aproape inexistente.

Dezvoltarea fotbalului începe sau ar trebui să înceapă de la bază, prin crearea de centre fotbalistice de anvergură care să poată asigura toate condițiile necesare creșterii și formării tinerelor talente. Când vorbesc de condiții mă refer nu doar la baze de pregătire, ci la mult mai mult.

Cea mai dezvoltată (printre puținele) și de succes Academie de fotbal din România este Academia Hagi.
Un cunoscut antrenor străin declara la unul din cursurile PRO, că dacă România ar deține cel puțin 10 academii de nivelul celei construite de Hagi, fotbalul românesc s-ar situa la nivelul pe care l-am avut în urma cu 20-30 de ani.
Întrebarea care se pune este de ce nu avem sau nu putem crea astfel de academii?

Proiectul Hagi este unic asemenea fotbalistului Hagi. Este un proiect început în primul rând din pasiune, un proiect gândit și pus în aplicare de un profesionist, care a jucat la cel mai înalt nivel și care transmite o mentalitate corectă pentru fotbalul profesionist. Este proiectul unei singure persoane cu drept decizional, care și-a ales colaboratorii să-i susțină și să-i puna în aplicare filozofia în cele mai mici detalii, filozofie la baza căruia stau multe principii ale marelui Cruyff. Academia Hagi deține toate ingredientele de care are nevoie un centru fotbalistic profesionist: filozofie de club și de joc, bază de pregătire, departament de scouting, locuri de cazare și de refacere, școlarizare, antrenori licențiați, etc,toate concentrate și adaptate fotbalului modern.Toate acestea au fost posibile datorită investiției pasionale și materiale făcute de Gh.Hagi, care a impus și controlat tot ce înseamnă dezvoltarea unui asemenea proiect. Un singur om, PROFESIONIST, PASIONAT și potent financiar a reușit să dezvolte o academie recunoscută în toată lumea. Sigur, veți spune că numele Hagi vinde foarte bine, ok. Dar nu notorietatea lui a câștigat trofee la nivel național, la toate categoriile de vârstă, culminând cu câștigarea campionatului național la seniori, precum și numărul impresionant de jucători selecționați în echipele naționale, ci munca, seriozitatea si profesionalismul celor care sunt parte din acest proiect au făcut ca toate acestea să devină realizabile. Toate acestea reprezintă argumente concrete pentru care acest proiect este unul de succes,dar greu de aplicat de către altcineva.
Nu spun că trebuie copiat identic acest proiect, nici nu ar fi posibil, dar pot fi repere importante și adaptabile pentru multe centre de copii și juniori din fotbalul românesc.

Pentru a dezvolta și a reda din nou spectatorului fotbalul de altădată, este nevoie de astfel de proiecte, dar oare avem investitori care să transmită valorile sportive și umane puse în practică de proiectul Academiei Hagi?
E greu de crezut, dar nu imposibil.
MENTALITATEA, RĂBDAREA și INVESTIȚIILE (valori umane și materiale) sunt însă marile probleme cu care se confruntă fotbalul românesc. Cănd le vom avea, vom putea spera din nou la un fotbal de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.