Momentul retragerii și sentimentul de a fi fotbalist!

Momentul retragerii și sentimentul de a fi fotbalist!

Fotbalul, cel mai popular sport al planetei generează o multitudine de momente emoționante, însă unul mi se pare de o sensibilitate aparte pentru un fotbalist: momentul retragerii din activitate.

Toți jucatorii s-au orientat spre fotbal din pasiunea și bucuria inegalabilă pe care o transmite sportul cu balonul rotund. La început e o joacă, apoi urmează formarea, perfecționarea și promovarea spre fotbalul de performanță, iar cei care ajung să evolueze la un nivel superior și reușesc să-și construiască o carieră în fotbal, pot confirma că retragerea din activitatea de fotbalist este unul din momentele cele mai dificile din viața fiecăruia. Începutul carierei în fotbal are o încărcătura emoțională de nedescris, apoi, odată cu urcușul pe culmile gloriei, latura financiară reprezintă o prioritate pentru fiecare fotbalist, formând un mix între pasiune și interes material, iar spre apogeul carierei, când se apropie momentul retragerii, din nou fotbalistul revine în zona psihoemoțională, trezindu-i sentimente nostalgice și emoții cu totul deosebite. Retragerea din activitatea de jucător poate surveni datorită vârstei, accidentărilor sau chiar renunțării la cariera de sportiv în favoarea altor preocupari. Dar, oricare ar fi motivele datorită cărora renunțăm la cariera de jucator, regretele sunt instalate în sufletul fiecăruia. Orice fotbalist profesionist la momentul incheierii carierei de jucator, fie ca are parte de un eveniment special sau retragerea nu se produce in lumina reflectoarelor, el este este cuprins de sentimente confuze, pentru că se termină o etapă pasională a vieții, una în care din actor principal va trebui să facă un pas înapoi (sau chiar mai mulți) pentru a-și reconfigura traseul vieții. În acel moment îți vine să dai timpul înapoi pentru a retrăi momentele euforice pe care le transmite fotbalul jucat, dar acest lucru este ireversibil. Personal mi-a fost mai ușor, pentru că am făcut trecerea spre antrenorat, din postura de antrenor-jucator, reusind asfel să-mi transfer pasiunea de a juca spre cea de a antrena. Însă, pot afirma că sunt două situații profesionale distincte și nimic nu se compară cu plăcerea de a fi jucator.


Cu certitudine că parcursul carierei și gloria contribuie la perspectiva fiecărui fotbalist, însă momentul retragerii din punct de vedere psihoemoțional, are o semnificație aparte. Sunt convins că și pentru foarte mulți iubitori ai fotbalului, cele mai frumoase emisiuni sunt cele de retrospectivă, în care poveștile din trecut ne readuc în zona nostalgiei pentru fotbalul și fotbaliștii de odinioară pe care i-am văzut jucând și care astăzi sunt doar iluzii plăcute ale trecutului fotbalistic.

Frumusețea fotbalului jucat constă în emoția pe care o transmite acest joc, nostalgia, bucuria, pasiunea care naște foarte multe ambiții, rivalități, dar si prietenii.


De aceea fotbalul este sportul cel mai pasional și mai popular în lume.


De aceea, CEL MAI FRUMOS SENTIMENT ÎN FOTBAL ESTE ACELA DE A FI FOTBALIST!

Leave a Reply

Your email address will not be published.