Revoluția din ’89, un moment de cotitură și pentru fotbalul românesc

Revoluția din ’89, un moment de cotitură și pentru fotbalul românesc

Așezată în estul Europei, România, ca și alte state vecine, a fost mereu la răscrucea dintre Orient și Occident. Căderea blocului comunist est-european de la sfârșitul anilor ’80, a avut repercusiuni atât în plan politic, dar și în plan socio-cultural-sportiv.
Acestea au afectat în sens negativ și domeniul fotbalistic din țara noastră, iar urmările se resimt chiar și acum la 30 de ani după revoluție.

Fenomen social în toate statele est-europene, fotbalul a fost și este încă principalul mijloc de delectare pentru pasionații de sport din această zonă Europeană.
Perioada dinaintea căderii blocului comunist, a fost caracterizată cel puțin în plan sportiv de implementarea unei structuri care favoriza în mod pozitiv atât spectacolul fotbalistic cât si performanțele la nivel de club sau echipe naționale (vezi rezultatele din cupele europene ale Stelei București, U Craiova, Dinamo București și Dinamo Kiev, precum și ale naționalelor Ungariei, URSS sau Iugoslaviei).
Din punct de vedere fotbalistic, aceste sisteme prezentau avantajul concentrării valorilor autohtone și mai puțin sau deloc migrația lor in străinătate, astfel că transferul jucatorilor spre occident era vizibil redus. Sigur, nici contextul social nu oferea prea multe opțiuni de petrecere a timpului liber, astfel că tinerii se îndreptau în număr mare către sport și toate acestea aveau ca efect creșterea ariei de selecție și a performanțelor sportive.
În România, concentrarea valorilor, asigurarea stabilității financiare, investițiile în infrastructură, dar și entuziasmul cu care se juca fotbalul în acea vreme, au facut ca spectacolul și nivelul fotbalului din țara noastră să concureze cu fotbalul vest-european. Fotbaliștii români în acea perioadă aveau un statut semiprofesionist, iar respectul pentru jucatori era uriaș, respect care era întors microbiștilor prin spectacolul produs de aceștia în teren.
Cluburile dețineau centre de copii si juniori bine organizate, arii de selecție vaste, antrenori preocupați, baze materiale și multe alte facilități, care creau perspective viabile fenomenului fotbalistic.
Stadioanele pline de spectatori care așteptau sfârșitul săptămânii pentru a se conecta cu spectacolul fotbalistic, jucători de geniu care încântau publicul spectator, galeriile care-și însoțeau echipa favorită la fiecare deplasare (foto galeria echipei Olimpia SM), precum și stabilitatea financiară, sunt mărturii elocvente ale unui trecut în care fotbalul reprezenta un adevărat stil de viață pentru microbiștii români.

Cum s-a transformat fotbalul în perioada post-revoluție?
În primul rând schimbarea de paradigmă socială, dar si tendința de globalizare, a dus la exportul valorilor autohtone, iar lipsa unor planuri de dezvoltare fotbalistice pentru a suplini aceste exoduri, au făcut ca diferenta dintre fotbalul vest-European și cel din estul Europei (cel puțin în țara noastra) să fie din ce în ce mai vizibilă. Rezultatele la nivelul echipei naționale în primul deceniu de dupa revoluție au fost rodul vechiului sistem. Apoi, conexiunea cu valorile trecutului a fost din ce în ce mai neglijată, promovarea non valorilor în spațiul media și totodată lipsa de aprecierea a oamenilor de cultură și sport care au reprezentat valori inestimabile pentru societatea noastră, au facut ca tinerele generații să fie private de modelele umane cu adevărat valoroase și de urmat pentru aceștia.
Lipsa investițiilor și a unei infrastructuri adecvate, exodul masiv al valorilor, dezinteresul manifestat pentru dezvoltarea fotbalului juvenil, dar și preocupările și interesele personale ale unor persoane din fotbalul românesc, au făcut ca acest fenomen, cel puțin în țara noastră să aibă urmări semnificativ negative, observabile și în zilele noastre. Fotbaliști și antrenori neplătiți la timp sau deloc, desființarea și reînființarea echipelor de tradiție, cu scopuri politice și mai puțin cu obiective de continuitate și păstrarea unei identități de club, au creat o imagine negativă fotbalului romanesc. Nu vreau să fac o pledoarie pro-comunistă, departe de mine acest gând, dar trebuie să scot în evidență lipsa unei reforme în sport, imediat după perioada
post-decembristă, care să înlocuiască sistemul pre revoluționar și să facă tranziția spre un sistem de tip capitalist. Astăzi fotbalul românesc a ajuns unul de drept public, finanțat în proporție de 95% din bani publici, gestionați de un management îndoielnic și neprofesionist in multe cazuri.În lipsa unei legi a sponsorizării sau a unei legi a sportului, care să permită accesarea de fonduri și din mediul privat, dublate de un management corect, duce la o îndepărtare semnificativă față de fotbalul dezvoltat. De remarcat este că în ciuda mediatizării intense a fotbalului, prin numărul de emisiuni pe teme fotbalistice, pasiunea și entuziasmul pentru fotbal sunt în continuă scădere, nemaivorbind de numărul de spectatori prezenți pe stadioane.

Fotbalul a devenit o industrie, tot mai vizibilă începând cu anii ’90, și întâmplător sau nu, odată cu decăderea industriei în țara noastră, România n-a reușit să țină pasul cu tendințele profesionismului, astfel că nu ne rămâne decât să ne amintim cu nostalgie de fotbalul romantic al anilor ’70-’80 și chiar ’90, și să sperăm că fotbalul românesc, prin talentele care le deține, va reuși cândva, să revină în prim planul fotbalului European. Rămâne de văzut dacă economia, mediul social, nivelul investițiilor, o lege a sportului pentru mediul privat sau MENTALITATEA DE GRUP SOCIAL, ne vor permite acest lucru în viitorul apropiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.