De ce merită să ajungi fotbalist profesionist ?!

De ce merită să ajungi fotbalist profesionist ?!

„Unii imi spun că jucătorii profesioniști sunt sclavii fotbalului. Ei bine, dacă asta este sclavie, condamnati-mă la ea pe viață” – Bobby Charlton (marea legendă a fotbalului britanic)  

Astăzi sportul rege, acest fenomen social-sportiv care vibrează în sufletele celor care îndrăgesc acest sport, este practicat pe mapamond de peste 240 de milioane de jucători. Fotbalul este pasiune, rivalitate și spectacol, dar totodată și sacrificii pentru cei care-l practică, sacrificii care sunt poate neobservabile pentru cei din exterior. Popularitatea fotbalului a atins cote imense,  fiind de departe fenomenul cel mai urmărit de pe micile ecrane. Lăsând la o parte fotbalul profesionist, unul din principalele motive ale popularității sale, este că acest sport poate fi jucat de oricine, oriunde, fiind nevoie doar de o minge și de plăcerea de a juca.  

Lumea exterioară (pe undeva de înțeles) percepe meseria de fotbalist, ca fiind una  răsfățată de mass-media și chiar privilegiată de societate, însă în spatele unei carierei de jucător se află multă muncă și sacrificii. Să nu uităm că,  cariera unui fotbalist este scurtă și de cele mai multe ori cu repercusiuni negative asupra organismului.   Viața de fotbalist începe cu junioratul, ucenicia acestui sentiment magic, la o vârstă când fiecare copil visează cu intensitate să ajungă precum idolii lor. Visul de a ajunge fotbalist este unul din cele mai frumoase trăiri pentru copiii care practică acest sport. Pe vremuri din entuziasm, copii își scriau pe tricouri numele jucătorului preferat, încercând să-i copieze mișcările și visând să joace aidoma acestora pe marile stadioane. Conduita, stilul de viață și trăirile pe care le propune practicarea fotbalului  încă din perioada copilăriei, ne transmit anumite valori pe care doar sportul ți le poate propune. Practicarea fotbalului într-un mediu sănătos, cu un antrenor de calitate, care transmite valori și principii etice și sportive, contribuie la educația fiecărui individ, la formarea unor tipare comportamentale care vin în completarea educației familiale și școlare. Fotbalul, sportul în general, înseamnă și reguli, și te învață să fi mai ordonat, să fi preocupat și responsabil de corpul și psihicul tău. Participarea la competiții îți dezvoltă spiritul de competitivitate,  mentalitatea de învingător, dar și puterea de a ști să pierzi, toate acestea în limitele fair-play-ului. Pasiunea pentru fotbal poate face ca sacrificiile să pară mărunte, iar renunțarea la anumite tentații în dauna fotbalului, pot fi trecute cu vederea foarte ușor de cei care privesc de pe margine acest fenomen. De la satisfacția  meciurilor câștigate sau a golurilor marcate, până la călătoriile și locurile vizitate, de la hotelurile luxoase, stadioanele și cantonamentele petrecute în diferitele zone montane, la aplauzele primite din partea suporterilor, toate acestea fac ca viața de fotbalist să fie unică, dar și invidiată de cei care doar privesc meseria de fotbalist din perspectiva laturii financiare.  

Mediul social fotbalistic, prin crearea unor relații de prietenie durabile, de cele mai multe ori o viață întreagă, este de asemenea unul din plusurile acestei meserii. Fotbalul, fiind joc de echipă,  propune de cele mai multe ori, închegarea unor relații de prietenie care dăinuie toată viața. Aceste prietenii au fundamentul unor sacrificii comune, dar mai ales a unor satisfacții incomparabile, iar clipele de bucurie din cadrul echipei  sunt amprente sufletești care dăinuie toată viața.   O parte afectivă a carierei de fotbalist o reprezintă relația cu antrenorii. Ei, antrenorii, sunt cei care contribuie decisiv la promovarea și dezvoltarea unui fotbalist, iar recunoștința pentru aceștia nu trebuie omisă niciodată. Antrenorii sunt principalii transmițători de valori și principii sportive, care rămân repere educationale o viață întreagă, și sunt adevărați formatori de caractere puternice, ale modelelor de mai târziu.  

Nu putem trece cu vederea pe cei care se află în spatele cortinei: masőri, doctori, magazioneri, administratori de stadioane și nu în ultimul rând persoanele din administrativ. Ei sunt cei care creează mediul propice desfășurări activitatilor zilnice, pentru ca fotbaliștii să fructifice pe gazon toate aceste eforturi.   Și în fine, partea sensibilă emoțională, este cea legată de suporteri. Fără suporteri fotbalul este mai sarac. Legătură cu suporterii este una din laturile subtile ale fotbalistului. Vibrația lor, atunci când te afli pe dreptunghiul verde, o poate simți doar cei care joacă, și reprezintă motivația supremă pentru un fotbalist. Suporterii au fost și vor fi mereu parte din istoria și spiritul echipelor pe care le susțin. În perioada fotbalului romantic, a anilor ’70, ’80, sau ’90, suporterii au avut un entuziasm incredibil,  pe care astăzi, doar la unele echipe de tradiție se mai poate observa. Aplauzele și susținerea suporterilor, încurajările galeriilor, bucuria alături de ei, autografele oferite lor, sunt cele mai frumoase momente din cariera de fotbalist. Ei, suporterii, sunt cei care te fac să zbori spre culmile gloriei, iar respectul pentru ei trebuie întors de fiecare dată.  

Am lăsat la sfârșit beneficiile financiare. Asta pentru că meseria de fotbalist este în primul rând una pasională. Toți încep să joace din plăcerea de a juca, iar preocuparea pentru aspectul financiar vine mai târziu. Cei care ajung să evolueze la un nivel superior, pot spera la realizări materiale, iar acestea gestionate corespunzător, vor putea asigura o liniște financiară după retragerea din activitate.   A fi fotbalist înseamnă peste toate acestea, amprentarea vieții cu trăirile generate de îmbrățișările colegilor și antrenorilor, aplauzele suporterilor,  precum și cu lacrimile momentelor de tristețe, toate făcând din acest sport, unul de maximă încărcătură psihoemotionala, intangibilă în viața de zi cu zi.   

Pentru  toate acestea merită să „sacrifici” perioada adolescenței, perioada cea mai frumoasa a vieții, ca apoi să culegi laurii performanțelor și trăirilor din VIAȚA DE FOTBALIST PROFESIONIST.
Trimis din Yahoo Mail pe Android
ReplyReply AllForwardDeleteSpamActionsMark as UnreadMark as ReadStarClear Star Archive Junk

Leave a Reply

Your email address will not be published.