UNDE EȘTI TU, FOTBAL SĂTMĂREAN?

UNDE EȘTI TU, FOTBAL SĂTMĂREAN?

Vremurile când fotbalul sătmărean mustea de echipe, a căror jucători erau de o calitate bună și foarte bună, au apus. (foto: echipele divizionare sătmărene în anul 1974).
Județul nostru a fost printre primele din țară, care au dat echipe participante în campionatul național, și aici mă refer la Olimpia Satu Mare și Recolta Carei în sezonul 1934-1935.

Așa cum istoria vremurilor își are paradigmele ei, așa și fotbalul este amprentat cu situațiile sociale și politice ale perioadelor respective.
Satu Mare a fost județul în care fotbalul era și încă cred că este iubit. Publicul, un bun cunoscător al fenomenului fotbalistic a fost mereu prezent în număr mare la meciurile echipelor din județ, mai ales în perioada dinaintea revoluției din ’89.
Vom face o incursiune în timp și vom spune că primele meciuri oficiale ale echipelor sătmărene le-au disputat Olimpia (care mai apoi urma să joace de 6 ori și în prima divizie a țării), și Victoria (Recolta) Carei în perioada interbelică, atunci când cele două echipe activau în divizia B a fotbalului românesc. Mai târziu încă două echipe sătmărene reușeau să ajungă în liga secundă a fotbalului intern, este vorba de Someșul Satu Mare, în perioada anilor ’70-’80 și Oasul Negrești în perioada postrevolutionară. Alte echipe divizionare C, care nu ar trebui să le omitem sunt Minerul Turt, Turul Micula, Constructorul Satu Mare, Voința Carei, iar după revoluție, Ardudana Ardud, Șoimii Satu Mare, Somesul Odoreu , Recolta Dorolț și Unirea Tășnad, ultima cu două participări recente în liga a treia a fotbalului romanesc.
Toate aceste echipe aveau ceva în comun, preponderent în perioada pre-revoluționară: numărul mare de fotbaliști care jucau cu sufletul și care au facut ca fotbalul să fie mai calitativ, dar și mai pasional. De altfel, în perioada respectivă, găseai fotbaliști de calitate aproape în orice cartier sau comună, și asta pentru că fotbalul reprezenta principalul mijloc de delectare pentru orice copil sau adult.

Cum s-au schimbat vremurile?
În ultimii 20 de ani, fotbalul sătmărean a întrat într-un con de umbră, prin dispariția multor echipe enumerate mai sus. Unele încă mai activează la nivel județean, iar altele așteaptă să renască din propria cenușă. Dar, cel mai îngrijorător este faptul că tradiția, entuziasmul și interesul pentru fotbal încep să scadă, iar generațiile tinere sunt private atât de cunoașterea trecutului și a stării de spirit fotbalistice, dar si de oportunitatea de afirmare spre culmile performanței.
Astăzi, fotbalul este oglinda societății în care trăim, a situației economico-sociale, care din păcate a suferit o degradare vizibilă in ultimele decenii, dar si a dezinteresului pentru sport. Puținele centre fotbalistice din orașul sătmărean sau din județ, alimentează în continuare academiile sau cluburile de performanță din țară, însă un număr semnificativ se pierd pe la vârsta adolescenței, tocmai din lipsa unor repere locale, a dezinteresului și a lipsei cluburilor divizionare, care să-i sprijine în tentativa acestora de a se afirma.
E adevărat că factorii de autoritate locală au o mare influență, dar cred că toți cei implicați în fenomenul sportiv au datoria de a participa la dezvoltarea fotbalistică a zonei de proveniență, pentru a spera la schimbări de paradigme favorabile fotbalului sătmărean, și pentru a reaprinde acel entuziasm care a existat odinioară.

CU GÂNDUL LA GENERAȚIILE VIITOARE, să sperăm că fotbalul sătmărean va renaște cât de curând, cu susținerea unor strategii pe termen mediu și lung, investiții, răbdare, dezvoltarea infrastructurii și cu oameni competenți și onești!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.